Menjana pendapatan melalui hobi - Mohd Zaki, Suhanom; Hussin, Adibah; Mohd Burhan, Norhapizah; Ishak, Maisarah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Perniagaan yang bermula dengan sekadar hobi bukanlah topik yang baharu dibincangkan dalam bidang perniagaan. Minat dan hobi yang merupakan kegemaran yang dilakukan pada masa lapang boleh menjadi satu idea perniagaan apabila terdapat peluang dan sasaran pasaran. Pakar perniagaan internet, Irfan Khairi pernah membincangkan topik ini di blog beliau di mana beliau menyarankan agar pengguna yang ingin menambah pendapatan secara sampingan boleh mengubah hobi mereka kepada perniagaan dalam talian. Antara contoh hobi yang boleh menjadi idea perniagaan adalah minat bermain badminton yang ditukarkan kepada ebook berkaitan tips bermain badminton dan minat memasak yang ditukarkan kepada resepi-resepi yang dijual ke negara luar secara di dalam talian. Jika ditelusuri laman-laman sesawang perniagaan, terdapat pelbagai perniagaan yang telah berjaya yang pada awalnya hanya bermula dengan hobi. Artikel ini memaparkan kejayaan usahawan-usahawan yang telah berjaya dalam pelbagai bidang perniagaan hanya bermula dengan hobi atau minat yang mendalam dalam bidang tersebut.