Transkrip temubual Bersama Ρuan Fatimah Abdullah, tokoh dan penggiat seni Mak Yong yang terkenal dalam usaha melestarikan dan memartabatkan seni warisan bangsa - Mustafa, Nur Fatin; Ishar, Nadhrah (2014)
Mak Yong adalah satu genre seni Melayu yang penting. Aktiviti persembahannya pada awalnya menjadi seni di istana raja-raja Melayu, terutama pada zaman kegemilangannya, sebelum tersebar secara meluas di Kelantan, Terengganu, Kedah, dan juga Pahang. Kini, ia turut diangkat ke beberapa pusat pengajian tinggi di Malaysia. Mak Yong adalah teater tradisional Melayu yang penuh dengan ciri-ciri simbolik. Ciri-ciri persembahannya—seperti ritual, cerita, tarian, nyanyian, muzik, dan lakonan—kaya dengan unsur-unsur penambahbaikan (improvisasi), termasuk prop dan latar belakang yang mempunyai tujuan tertentu. Mak Yong juga merupakan seni teater yang mempunyai keunikan tersendiri. Pada tahun 2005, UNESCO mengiktiraf Mak Yong sebagai seni warisan negara Malaysia yang pertama dengan status "Warisan Budaya Tidak Ketara Dunia" (Intangible Cultural Heritage of Humanity). Oleh itu, dokumentasi sejarah lisan ini merupakan pengamatan secara langsung terhadap Mak Yong yang mengetengahkan Pn. Fatimah Abdullah sebagai tokoh Mak Yong yang terkenal dan perjuangan beliau sebagai peneraju Mak Yong Negara.