Transkrip temubual bersama Τan Sri Haji Omar bin Mohd Hashim mengenai peranan dan sumbangan beliau dalam menerajui dan memartabatkan Persatuan Sejarah Malaysia sebagai badan warisan yang tertua dan mashyur - Zulkifli, Nor Azimah; Ismail, Siti Hajar (2014)
Tan Sri Haji Omar Bin Mohd Hashim adalah seorang tokoh pendidik, penulis, dan juga ahli sejarah. Beliau hampir 50 tahun terlibat dengan Persatuan Sejarah Malaysia (PSM). Minat yang mendalam terhadap bidang penulisan telah menjadikan beliau menghasilkan pelbagai jenis buku, antaranya yang bertajuk Sejarah Dan Masyarakat, Pengisian Misi Pendidikan, dan Autobiografi Menongkah Gelombang Pendidikan. Beliau telah menjadi Presiden Persatuan Sejarah Malaysia sejak tahun 1989. Sepanjang hampir 23 tahun menerajui tampuk kepimpinan, banyak pembaharuan yang telah dilakukan. Antara sumbangan terbesar yang telah dilakukan oleh beliau adalah dengan mendirikan Wisma Sejarah yang terletak di Jalan Tun Razak. Wisma Sejarah tersebut menjadi bukti kukuh sumbangan yang telah diberikan oleh Tan Sri Haji Omar Bin Mohd Hashim. Wisma Sejarah inilah merupakan pusat pentadbiran Persatuan Sejarah Malaysia (PSM).