Trend penggunaan media baru ke atas remaja - Muhammad, Mokhtar; Hasan, Haliza; Saahar@Saabar, Suhaimee; Mohamed Fiah, Ahmad Faisal (2012)
Hari ini, istilah bermaklumat telah digunakan untuk menerangkan celek atau berpengetahuan dalam soal-soal kehidupan seperti ekonomi, politik, muzik, komputer dan sebagainya. Oleh itu bermaklumat dalam bidang muzik boleh diertikan sebagai berpengetahuan dalam bidang muzik, bermaklumat dalam bidang komputer sebagai berpengetahuan dalam bidang komputer dan seterusnya. Dan memberi pengetahuan dalam melahirkan individu atau kumpulan bermaklumat adalah salah satu fungsi komunikasi.