Covid 19, PKP dan kontrak: implikasi undang-undang - Muda@Yusof, Syafini; Harun, Shahariah; Misnan, Noorimah; Wan Musa, Wan Mardiana (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2021)
Undang-undang kontrak di Malaysia ditadbir oleh Akta Kontrak 1950. Menurut seksyen 2(h), kontrak ialah suatu perjanjian yang dikuatkuasakan oleh undang-undang. Kedua-dua pihak berkontrak hendaklah menyempurnakan termaterma perjanjian sebagaimana yang telah dipersetujui dan termaktub di dalam kontrak. Kegagalan atau keingkaran mematuhi terma-terma perjanjian boleh terdedah kepada tindakan undang-undang. Mahkamah boleh memerintahkan pembayaran gantirugi kepada pihak yang terkilan.