Persepsi pelajar terhadap ciri-ciri pensyarah yang diingini. satu kajian di program pengurusan dan teknologi pejabat, UiTM Kampus Jengka - Majid, Siti Khalijah; Ahmad, Jamaludin; Wan Ismail, Wan Hanisah; Said, Abd Razak (2003)
Pelajar-pelajar kerapkali merungut tentang beberapa aspek tertentu di kalangan pensyarah yang memeningkan kepala. Perbandingan yang dibuat oleh pelajar terhadap pensyarah ini secara tidak langsung memberi kesan terhadap pembelajaran mereka. Sebagai contoh pelajar yang cemerlang dalam sesuatu kursus seringkali dikaitkan dengan pensyarah yang mengajarnya. Jadi kajian ini sebenamya ingin meneliti sejauh mana ciri-ciri pensyarah ini memberi kesan kepada pelajar. Seramai 102 orang pelajar dari Fakulti Pengurusan dan Teknologi Pejabat, UiTM Pahang telah dipilih yang terdiri dari Bahagian 2 hingga 6. Kajian ini telah dipecahkan kepada tiga aspek penting iaitu: bahan pengajaran, pengendalian bilik kuliah dan akhir sekali ciri-ciri pensyarah di luar bilik kuliah. Untuk bahan pengajaran pelajar menyukai pensyarah yang dapat menyediakan nota bertaip, membuat rujukan dari sumber lain, menggunakan dwi Bahasa sewaktu mengajar, dan juga pensyarah yang menggunakan alat bantuan mengajar. Walau bagaimanapun pelajar tidak menyukai pensyarah yang memberikan syarahan sahaja, tidak membuat rujukan sumber lain, mengajar dalam Bahasa Melayu sahaja, tidak menggunakan alat bantuan mengajar dan hanya menggunakan satu buku teks sahaja. Untuk pengendalian bilik kuliah, pelajar menyukai pensyarah yang berpakaian kemas, sentiasa menerima pandangan pelajar, sentiasa menasihati pelajar, hadir ke kuliah tepat pada masanya, menamatkan kuliah tepat pada waktunya, dan lain-lain. Manakala aspek seperti pensyarah yang tidak mengambil tahu keadaan pelajar, kerap tidak hadir ke kuliah, lewat ke kuliah adalah amat tidak disukai oleh pelajar. Di luar bilik kuliah, pelajar mengingini pensyarah yang sentiasa ceria, mudah didekati, dan pensyarah yang sentiasa melibatkan diri dengan aktiviti pelajar. Pensyarah yang tidak mahu terlibat, pensyarah yang hanya menjadi penasihat serta sentiasa serius dalam apa keadaan amat tidak digemari oleh pelajar.