Ada apa dengan kegagalan Matematik 1 daripada 4 murid dalam SPM 2022? - Ariffin, Muhammad Shahimi (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2023)
Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) adalah sebuah peperiksaan kebangsaan utama yang ditadbir secara berpusat dengan mengambil kira elemen penilaian kerja kursus yang diuruskan oleh sekolah iaitu diduduki pada akhir pendidikan sekolah menengah. Objektif peperiksaan ini adalah untuk persijilan berbentuk mata pelajaran iaitu hanya merekodkan setiap mata pelajaran yang lulus sahaja di samping dengan memenuhi syarat minimum iaitu lulus mata pelajaran Bahasa Melayu dan Sejarah. Keputusan peperiksaan ini akan digunakan untuk kemasukan ke institusi pengajian tinggi (IPT) berdasarkan kepada pencapaian kombinasi pelajaran dalam peperiksaan tersebut dan disepadankan dengan kursus yang hendak diikuti. Selain itu juga, ia digunakan untuk saringan kelayakan mendapatkan biasiswa dan kadang kala untuk tujuan mendapatkan pekerjaan.