Transkrip wawancara bersama Encik Hassan bin Abdul Muthalib sepanjang penglibatan dan pengalaman beliau ketika membangunkan filem Animasi Malaysia - Ab Kahar, Nur Khatijah; Asnawi Sabri, Ahmad Amir (2014)
Transkrip ini merupakan transkrip wawancara bersama Encik Hassan Bin Abdul Muthalib sebagai penulis dan pengarah dalam pembikinan animasi pertama di Malaysia. Wawancara ini di jalankan di Akademi Seni dan Warisan Negara (ASWARA), Kuala Lumpur pada 29 November 2013. Temubual ini dijalankan adalah bertujuan untuk tujuan pembelajaran bagi kursus IMR 604, Dokumentasi Sejarah Lisan. Dokumentasi ini mengandungi sedikit pengenalan mengenai latar belakang Encik Hassan Abdul Muthalib. Selain daripada itu, transkrip ini juga mempunyai beberapa informasi seperti penerangan mengenai animasi, teknik, kemahiran dan pendapat serta pengalaman beliau ketika terlibat dalam bidang animasi dan juga penglibatan beliau dalam menghasilkan pembikinan filem animasi pertama, Sang Kancil dan Monyet pada tahun 1984.