Transkrip temubual bersama Mejar Norhana Bte Abd Manaf TUDM mengenai kejayaan dan pengalaman beliau sebagai juruterbang helikopter pertama wanita TUDM - Abd Aziz Muhammad, Basirah; Abd Rahman, Izzuddin (2014)
Mejar Norhana bte Abd Manaf, seorang anggota Tentera Udara di Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), berkhidmat bermula pada tahun 1995 hingga sekarang (2013). Beliau merupakan juruterbang helikopter wanita pertama di TUDM. Semasa beliau menjadi juruterbang, banyak pengalaman dan sumbangan yang telah dilakukan oleh beliau. Sebelum dianugerahkan Sayap Penerbangan, beliau memikul tanggungjawab sebagai seorang pembantu juruterbang Nuri. Antara pengalaman beliau adalah bermalam di Pos Titom kawasan perkampungan orang asli, pengalaman mencari dan menyelamat pesawat terhempas, pengalaman mengalami kemalangan pesawat di Kem Mahkota Kluang, dan pengalaman mendarat di atas kapal USA Harper's Ferry serta latihan simulator di Northway dan United Kingdom (UK). Selain itu, banyak cabaran yang pernah dilalui sepanjang memikul tanggungjawab sebagai juruterbang helikopter pada ketika itu. Namun, beliau tidak berputus asa dalam meneruskan perjuangan di dalam TUDM ini.