Inspirasi tokoh usahawan dan pakar ilmuan kelainan upaya (siri I) - Mohamed Yousop, Nur Liyana; Ahmad, Zuraidah; Mohamad Shafi, Roslina; Ramdhan, Nur’ Asyiqin; Mohd Hasan Abdullah, Norhasniza; Roslan, Shashazrina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2018)
Menjadi usahawan dan pakar ilmuan kelainan upaya yang berjaya, bukanlah suatu perkara yang mudah jika tiadanya usaha, iltizam dan keyakinan diri yang tinggi. Bagi usahawan-usahawan dan pakar ilmuan ini, cabaran dalam mengharungi dunia perniagaan dan pendidikan pada hari ini sudah semestinya sukar untuk mereka tempuhi. Kekurangan yang dimiliki mungkin dilihat sebagai liabiliti bagi sesetengah golongan masyarakat. Namun siapa sangka liabiliti yang dimiliki akhirnya menjadi aset yang disanjungi dan dihormati. Kuncinya “sabar”, “tekad” dan “percaya diri”. Menerusi artikel ini, kami akan mengetengahkan lima tokoh usahawan dan seorang pakar ilmuan kelainan upaya di Malaysia yang berjaya dalam bidang masingmasing menerusi dua siri penulisan.