Pembangunan komuniti melalui eko pelancongan dan keusahawanan kawasan Tellian Mukah: pemerkasaan komuniti - Shamsuddin, Noor Emma; Kanyan, Agnes; Lajim, Siti Farah; Mahdi, Ahmad Faisal (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2023)
Antara tujuan program ini dijalankan adalah untuk memberikan pendedahan tentang cara dan strategi bagi memperkasakan diri dan personaliti untuk menjadi usahawan yang berjaya,memberi pendedahan tentang pemerkasaan keusahawaan ke arah digitalisasi, memberi pendedahan kepada usahawan kepentingan mengelak dari disenaraihitamkan dalam perniagaan dan memberi peluang usahawan untuk berkongsi hasil masing-masing kepada usahawan yang lain. Tiga orang penceramah jemputan yang terdiri daripada pensyarah UiTM Cawangan Sarawak, Kampus Mukah, telah dijemput untuk menyempurnakan pengisian program. Hasil daripada bimbingan penceramah–penceramah yang berpengalaman ini, para peserta telah mendapat pelbagai manfaat sepertimana yang telah dirancang menerusi objektif program. Sesi diakhiri dengan sesi perkongsian bersama para usahawan.