Usahawan perlu rebut peluang untuk terlibat dalam Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) - Amer, Afizan; Md Jani, Siti Hajar (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2018)
Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) Malaysia boleh di katakan sebagai zon perdagangan bebas digital terawal di dunia telah dilancarkan oleh bekas Perdana Menteri DS Najib Razak dan Pengasas serta Pengerusi Eksekutif Kumpulan Alibaba, Jack Ma. Jika kita teliti perkembangan industri perniagaan atas talian, usaha ini merupakan penyediaan sebuah e-Hub yang dirancang secara bersama antara Alibaba, sebuah syarikat perniagaan terkemuka dari China dan Kerajaan Malaysia menerusi MDeC di bawah perancangan Platform Dagangan Elektronik Dunia (eWTP). Ramai di kalangan masyarakat di Malaysia masih meragui keupayaan DFTZ yang di katakana bakal menjadi pemangkin pertumbuhan perdagangan elektronik (e-dagang) serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia kerana, masyarakat masih kurang keyakinan untuk terlibat dengan perniagaan atas talian dari perspektif pembeli.