Bagaimana untuk kekal mampan dalam bidang perniagaan - Saad, Zuria Akmal; Solat, Naliza (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2018)
Ramai orang menganggap bahawa berniaga ini hanyalah untuk mendapat keuntungan. Apabila sudah untung, itu sudah mencukupi. Tiada penambahbaikan yang perlu dibuat untuk lebih maju dan menganggap tiada keperluan untuk mengembangkan perniagaan. Llopis (2015) daripada www.forbes.com menyatakan bahawa kebanyakan peniaga mahu perniagaan mereka berkembang maju namun hanya segelintir sahaja yang tahu cara yang betul untuk kekal relevan dalam bidang perniagaaan. Lebih 75% perniagaan di Malaysia adalah perusahaan mikro yang sukar untuk bertahan (Bank Negara Malaysia, 2017). Untuk memastikan perniagaan terus berdaya saing, ia bukanlah hanya berlandaskan modal sahaja. Terdapat 6 faktor utama yang harus dititikberatkan oleh para usahawan dalam usaha memampankan perniagaan masing masing