Akta Syarikat 2016 - Ab Aziz, Noor Hidayah; Azmi, Nurul Azlin; Abd Sata, Fazrul Hanim; Abdullah, Norhidayah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Akta syarikat 2016 telah diluluskan di parlimen pada bulan April 2016 bagi menggantikan Akta Syarikat 1965. Kemudian ianya telah digazetkan dan akan dilaksanakan secara berperingkat. Semua syarikat yang ditubuhkan di Malaysia adalah termaktub di bawah Akta Syarikat 2016. Pengarah Eksekutif Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mewajibkan perlaksaan Akta ini yang telah berkuatkuasa mulai 31 Januari 2017.