Hak dan tugas penyewa di dalam kontrak sewa beli - Ali, Alizah (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2018)
Perjanjian sewa beli merupakan satu perjanjian di mana pemilik bersetuju untuk menyewakan barang miliknya kepada penyewa untuk satu tempoh yang tertentu dan penyewa diberi pilihan untuk memiliki barang yang tersebut di akhir perjanjian. Perjanjian untuk membeli barang secara ansuran juga boleh dimaksudkan sebagai sewa beli. Tidak semua barang boleh disewa mengikut perjanjian sewa beli. Mengikut Jadual Pertama Akta Sewa Beli 1967, barang yang boleh disewa belikan ialah motosikal, kereta (termasuk teksi dan kereta sewa), kenderaan ringan dibawah 2540 kilogram dan bas.