Potensi pengkomersilan buluh madu - Abdullah, Nur Suraya; Abdul Aziz, Noorshilawati; Rosli, Fazidah; Ismail, Shamsudin (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Gigantochloa albociliata atau nama tempatannya buluh madu merupakan tanaman yang semakin mendapat perhatian di kalangan masyarakat pada hari ini. Tanaman ini berasal dari Thailand dan mula ditanam secara komersial di negeri Perlis dan ia telah diperluaskan ke negeri lain seperti Kelantan, Terengganu, Perak, Pahang dan Johor. Sistem penanaman dan penjagaan buluh madu amat mudah kerana tanaman ini mampu hidup subur di atas tanah bermasalah dan hanya memerlukan penjagaan yang minimum serta tidak terdedah kepada ancaman serius musuh dan penyakit. Buluh madu Juga dikatakan mempunyai rasa yang manis dan ia tidak miang Jika dibandingkan dengan buluh biasa. Produk utama dari buluh madu ini adalah rebung dan buluhnya boleh dijadikan arang di samping penghasilan cuka yang kaya dengan pelbagai mineral.