Jana pendapatan sampingan melalui penanaman tebu - Abdul Aziz, Noorshilawati; Abdullah, Nur Suraya; Rosli, Fazidah; Ismail, Shamsudin; Md Isa, Mohamad Nor (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Bertepatan dengan slogan "Pertanian adalah Perniagaan", masyarakat masa kini adalah digalakkan untuk menceburi bidang pertanian bagi meningkatkan ekonomi keluarga masing-masing. Menurut laporan Keadaan isi Rumah 2018, isi rumah luar bandar adalah lebih rendah berbanding isi rumah bandar dan Jurang ini semakin meningkat dari masa ke semasa. Selain itu, isi rumah yang lebih rendah berbelanja melebihi pendapatan secara tidak seimbang di mana isi rumah berpendapatan di bawah RM2000.00 membelanjakan hampir 95% pendapatan mereka.