Ibu bapa perlu memupuk minat terhadap perniagaan dan wang kepada anak-anak - Jumadi, Azlina (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Pendedahan awal terhadap budaya perniagaan kepada anak-anak kecil amat penting. la bukan sahaja dapat memupuk minat anak-anak ke arah keusahawanan tetapi akan dapat membentuk keyakinan diri yang tinggi terhadap perniagaan dan pengurusan kewangan apabila dewasa kelak. Ada antara anak-anak ini memang minat berniaga lantaran ibu dan ayah merupakan ahli perniagaan. Namun ada Juga anak-anak ini bukan berlatar belakangkan keluarga yang berniaga, namun menunjukkan minat dalam perniagaan. Minat mereka mungkin timbul lantaran dari faktor sekeliling.