Youth Invention, Innovation and Design (YIID) 2022 - Bujang Khedif, Lenny Yusrina; Chachil, Ketty; Bohari, Zubaidah; Putit, Sulastri; Sarkawi, Adib; Abdul Talip, Abdul Hadi (UiTM Sarawak, 2024)
Jabatan Sains Komputer UiTM Cawangan Sarawak dengan kerjasama Computer Association UiTM Cawangan Sarawak telah menganjurkan Program Young Invention, Innovation and Design (YIID) 2022. Program ini terbuka kepada semua pelajar program Diploma Sains Komputer (CS110) dan telah berlangsung bermula pada 28 November hingga 9 Disember 2022. Antara objektif program ini adalah untuk meningkatkan tahap kesedaran pelajarpelajar CS110 terhadap kepentingan penyertaan sesuatu aktiviti. Selain itu, ia dapat membantu meningkatkan daya kreativiti dan inovasi pelajar melalui penghasilan sesuatu yang produk baharu. Selain itu, program ini mampu mencungkil bakat mahasiswa dalam inovasi dan reka cipta supaya boleh diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.