Pengurusan kewangan berhemat: tips jana kewangan melalui ASB financing - Sabli, Nurshamimi; Aziz@Awang, Nurul Fatma (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Dewasa ini, Malaysia dikejutkan dengan pelbagai masalah kewangan yang dihadapi oleh golongan muda terutamanya. Desakan membuat pinjaman peribadi samada dari sumber yang diiktiraf mahupun tidak diiktiraf oleh kerajaan jelas menunjukkan bahawa tahap pengurusan kewangan rakyat Malaysia khususnya golongan muda adalah di tahap yang sangat membimbangkan. Satu kajian yang dibuat oleh Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) pada November 2018 yang lalu menunjukkan 20% daripada orang dewasa yang bekerja tidak mampu membuat sebarang simpanan sepanjang enam bulan sebelumnya. Manakala Jabatan Insolvensi Malaysia juga melaporkan hampir 80,000 rakyat Malaysia yang berumur di antara 18 hingga 40 tahun telah diisytihar bankrap sejak 5 tahun yang lalu.