7 Idea usahawan digital - Abd Rahman, Mohd Faizal; Mohamed, Suhana (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 2019)
Peingkatan kelajuan jalur lebar dan kadar penembusan dunia digital menjadikan perniagaan secara online sebagai perniagaan paling popular dalam kalangan usahawan yang baru menceburkan diri dalam dunia perniagaan. Ini termasuklah dalam kalangan para pelajar kolej dan universiti. Kemahiran bersosial di alam maya ditambah penggunaan teknologi telah dimanfaat sepenuhnya untuk memajukan perniagaan yang dijalankan. Trend pelajar menjalankan perniagaan secara atas talian telah membuka mata masyarakat bahawa kuasa perniagaan digital bukan sahaja tertumpu kepada mereka yang telah bergelar usahawan, namun ianya juga telah memberi peluang kepada pelajar yang ingin bergelar usahawan sebelum menamatkan pengajian.