Kemahiran pelbagai bahasa: aset generasi digital Malaysia - Amin, Norliza; Md Sallehuddin, Nur Hakimah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Dalam era digital yang bergerak pantas ini, kemahiran pelbagai bahasa bukan lagi sekadar nilai tambah, bahkan ia merupakan aset yang amat berharga. Masyarakat global kini dihubungkan melalui teknologi, dan keupayaan untuk berkomunikasi menggunakan lebih daripada satu atau dua bahasa membuka lebih banyak pintu peluang, baik dalam bidang pendidikan, kerjaya, mahupun hubungan sosial rentas sempadan. Generasi digital Malaysia yang celik teknologi dan aktif di alam maya, berada dalam kedudukan strategik untuk menguasai pelbagai bahasa dan memanfaatkannya secara kreatif serta praktikal. Platform digital telah merubah landskap pembelajaran bahasa. Pelajar kini tidak lagi terbatas kepada bilik darjah dan buku teks. Aplikasi seperti Duolingo, Babbel dan Rosetta Stone, serta kandungan interaktif di YouTube, TikTok dan podcast bahasa telah menjadikan pembelajaran lebih mudah diakses dan menyeronokkan. Penggunaan teknologi digital juga perlu diperkenalkan pada peringkat rendah sehingga ke peringkat IPT supaya pelajar mahir menggunakan alatan digital apabila melangkah ke alam pekerjaan. Kajian oleh Mansor et al. (2016) menekankan bahawa institusi pendidikan perlu menyediakan kemudahan digital dan galakan bersepadu untuk membentuk kemahiran pelajar. Sebahagian besar pelajar Malaysia memulakan minat terhadap bahasa asing melalui muzik, drama atau budaya pop seperti K-Pop, anime Jepun, filem Perancis atau siri Sepanyol di Netflix. Minat ini kemudiannya berkembang menjadi motivasi untuk mempelajari bahasa dan budaya dengan lebih mendalam.