Media sosial pemangkin pembelajaran digital di institusi pendidikan tinggi - Md Yatim, Norhidayu (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Media sosial sememangnya tidak asing lagi dan merupakan komponen utama yang digunakan dalam kehidupan seharian masyarakat global. Menurut Woodward (2025), kira-kira 58.4% daripada penduduk dunia menggunakan media sosial hari ini bersamaan dengan 4.26 bilion orang, yang mana purata penggunaan media sosial harian ialah selama 2 jam dan 27 minit. Penggunaan media sosial dilihat meningkat kepada kadar purata 13.5 peratus pengguna baharu setiap saat sepanjang tahun 2021 dan hampir 75 peratus penduduk dunia yang berumur 13 tahun ke atas menggunakannya dengan pelbagai cara. Secara umumnya, media sosial digunakan bagi mendapatkan maklumat berita terkini, mengisi masa lapang, dan menghubungi rakan serta ahli keluarga.