Pemasaran seni visual dari perspektif syariah Islam: pandangan dari Timbalan Mufti Perak - Abd Wahed, Mohamad Farid; Abdul Rahim, Mohd Daud; Ramli, Ishak (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2025)
Pemasaran karya seni visual jarang menjadi subjek perbincangan yang melibatkan aspek hukum dan etika, terutama dari perspektif Syariah Islam di Malaysia. Kajian ini dilihat menjadi penyumbang kepada kekurangan penelitian secara komprehensif yang menghubungkan seni visual dengan kerangka pemasaran dalam konteks hukum Islam. Objektif utama kajian adalah untuk menghuraikan pandangan Timbalan Mufti Perak terhadap pemasaran seni visual, meliputi lima elemen utama: produk, proses produksi, pasaran niaga, peruncit atau pengumpul, dan transaksi. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan temubual separa struktur selama 39 minit 08 saat bersama Timbalan Mufti Perak untuk mendapatkan pandangan yang mendalam dan terperinci. Dapatan kajian menunjukkan bahawa daripada lima elemen yang dikaji, sebanyak 35 pandangan telah dikemukakan, memberikan pelbagai perspektif tentang keabsahan, keadilan, dan etika dalam pemasaran seni visual menurut Syariah Islam. Kajian ini bukan sahaja memberikan sumbangan kepada bidang pemasaran seni visual dari perspektif Islam tetapi juga membantu penggiat seni memahami garis panduan Syariah dalam penghasilan, pengurusan dan penjualan karya seni mereka. Namun, tumpuan kepada pandangan seorang pakar menjadi salah satu limitasi kajian ini. Penyelidikan masa hadapan disarankan untuk melibatkan lebih ramai pakar dari pelbagai latar belakang atau melakukan analisis perbandingan dengan amalan pemasaran seni di negara lain bagi memperluaskan konteks kajian.