Meneroka pengaruh gaya kepimpinan terhadap motivasi kakitangan: satu kajian kes / Saeidah Jantan ... [et al.] - Jantan, Saeidah; Yazid, Zaleha; Ismail, Maymunah; Jantan, Halimah; Saharum, Nurul Masyitah Syahirah (Universiti Teknologi MARA, Sabah, 2025)
Penyelidikan ini dijalankan untuk meneroka pengaruh gaya kepimpinan terhadap motivasi kakitangan akademik dalam sesebuah Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Tujuan utama kajian dijalankan untuk meneroka apakah gaya kepimpinan yang dipraktikkan di sebuah Universiti Awam (UA) terhadap motivasi kakitangan yang dipimpin. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif untuk meneliti pengaruh gaya kepemimpinan terhadap motivasi kakitangan akademik di UA menggunakan kaedah temu bual separa berstruktur. Seramai sepuluh (10) orang peserta yang terdiri daripada kakitangan akademik yang telah berkhidmat di UA. Manakala analisis pengumpulan data pula menggunakan kaedah tematik secara manual. Dapatan kajian yang dijalankan telah mengenalpasti dua (2) jenis gaya kepimpinan yang dilaksanakan di UA ialah gaya kepimpinan autokratik dan demokratik. Hasil penemuan menunjukkan bahawa kepimpinan demokratik lebih efektif, kerana ia melibatkan perbincangan terbuka dan keputusan bersama yang secara langsung meningkatkan motivasi dan prestasi kakitangan. Sebaliknya, kepimpinan autokratik dikaitkan dengan motivasi yang rendah. Justeru, hasil dapatan kajian ini menunjukkan bahawa pengaruh gaya kepimpinan memainkan peranan yang sangat penting untuk meningkatkan motivasi kakitangan. Secara keseluruhannya, aspek motivasi memainkan peranan penting dalam menentukan kejayaan sesebuah institusi, yang mana gaya kepimpinan yang diterapkan oleh institusi tersebut memberi kesan yang signifikan terhadap tahap motivasi kakitangan.