Reka bentuk produk emosi: membentuk pengalaman melalui sentuhan emosi dalam reka bentuk - Md Nazri, Haslinda; Taharuddin, Nurul Shima; Ibrahim, Nor Idayu; Ibrahim, Noor Aileen (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2025)
Reka bentuk produk emosi merupakan pendekatan yang menggabungkan elemen estetika, ergonomik dan psikologi bagi menghasilkan produk yang bukan sahaja berfungsi secara praktikal, tetapi turut membangkitkan perasaan positif dan memperkukuh pengalaman pengguna. Kajian ini meneliti peranan elemen emosi dalam reka bentuk hidangan seramik melalui pendekatan yang menumpukan kepada aspek estetika visual, naratif dan interaksi pengguna dalam mencipta pengalaman bermakna. Metodologi kajian ini melibatkan pendekatan kualitatif melalui pemerhatian, temu bual separa berstruktur serta analisis pengalaman pengguna terhadap prototaip hidangan seramik yang direka berdasarkan teori tiga peringkat reka bentuk — visceral, tingkah laku dan reflektif. Hasil kajian menunjukkan bahawa elemen visual yang menarik, tekstur sentuhan, serta naratif produk yang berkait rapat dengan nilai budaya dan emosi mampu merangsang tindak balas deria dan emosi pengguna secara signifikan. Pengalaman pengguna terhadap produk yang direka secara emosi menunjukkan peningkatan dalam keterlibatan emosi, kepuasan penggunaan dan hubungan psikologi dengan objek tersebut. Kajian ini membuktikan bahawa integrasi rangsangan deria dan reka bentuk berasaskan emosi mampu memperkaya pengalaman pengguna dan mewujudkan hubungan yang lebih mendalam antara manusia dan produk.