Sistem ekonomi Islam: definisi, falsafah dan masalah asas ekonomi / Normala Ismail - Ismail, Normala (UiTM Kedah, 2003)
Perbincangan mengenai falsafah sesuatu sistem ekonomi amat relevan kerana idea dan falsafah akan membentuk pemikiran, aspirasi, sikap dan penubuhan institusi untuk menyokong sekaligus merealisasikannya. Artikel ini menjelaskan defini, falsafah dan prinsip ekonomi Islam secara komperatif dengan sistem ekonomi konvensional.