Analisis fungsi permintaan wang di Malaysia kaedah pembolehubah tertangguh pelarasan separa (tahun 1960 - tahun 2000) / Kamal Bahrin Shamsuddin - Shamsuddin, Kamal Bahrin (Universiti Teknologi MARA Kedah, Sungai Petani, 2002)
Kajian ini adatah tentang analisis fungsi permintaan wang di Malaysia menggunakan data tahun 1960 hingga tahun 2000. Analisis ini menggunakan kaedah regresi model linear memberi penekanan untuk menentukan angkubah-angkubah samada kadar faedah deposit tiga bulan atau kadar inflasi yang dijangka adalah proksi kepada kos melepas pemegangan asset kewangan. Pengenalpastian ini menggunakan pendekatan pembolehubah tertangguh pelarasan separa (NPAH) kerana kajian-kajian yang lepas menunjukkan bahawa fungsi permintaan wang adalah diselaraskan secara pertahan-perlahan dan dalam bentuk geometri menurun sama seperti bentuk pelarasan permintaan wang terhadap kadar faedah dan tingkat pendapatan negara. Penentuan angkubah kos melepas ini penting untuk mengenalpasti keben\esanan alat dasar kewangan ini untuk membendung masalah-masalah yang dihadapi dalam makroekonomi sesebuah negara, di samping menentukan tahap pembangunan sistem kewangan di Malaysia. Hasil kajian ini menemui beberapa keputusan penting yang memberi maktumat kepada pihak berkuasa, ahli-ahli akademik dan pihak-pihak yang berkepentingan dalam urusan perbankan, pelaburan dan kewangan di negara ini.