Siri kuliah Matematik - Etnomatematik: menjambatani Matematik dengan masyarakat anjuran FSKM, UiTM Mukah / Nor Hilaliyah Mohd Jamil, Muhammad Shahimi Ariffin dan Hazfina Mohamed Idris - Mohd Jamil, Nor Hilaliyah; Ariffin, Muhammad Shahimi; Mohamed Idris, Hazfina (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2022)
Pada 23 Mac 2022 Fakulti Sains Komputer dan Matematik (FSKM), UiTM Cawangan Sarawak Kampus Mukah telah menganjurkan siri kuliah Matematik yang pertama iaitu Etnomatematik: Menjambatani Matematik dengan Masyarakat. Program ini telah dijalankan secara dalam talian melalui pelantar Cisco Webex dan dalam masa yang sama disiarkan secara langsung di Facebook rasmi UiTM Cawangan Sarawak Kampus Mukah. Matlamat penganjuran adalah untuk mendedahkan cabang ilmu baru kepada pendidik dan penyelidik khususnya dalam bidang Matematik di samping memupuk minat orang awam dan kakitangan university kepada isu masyarakat. Program selama 2 jam ini mendapat sambutan menggalakkandengan kehadiran lebih daripada 200 orang peserta.