Ke mana hilangnya minat membaca anda? / Siti Faridah Kamaruddin dan Dayang Hummida Abang Abdul Rahman - Kamaruddin, Siti Faridah; Abang Abdul Rahman, Dayang Hummida (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2024)
Sejak penulis menyertai UiTM pada tahun 2016, minat membaca terhadap bahan bacaan selain daripada bahan ilmiah terhenti seketika atas alasan kesibukan kerja kerana masih menyesuaikan diri dengan budaya kerja UiTM dan mengejar pengesahan jawatan dalam perkhidmatan. Apabila wabak COVID-19 melanda dunia pada sekitar tahun 2020, ia boleh dianggap satu rahmat atau musibah bagi kebanyakan orang. Disebabkan wabak itu, sesetengah orang kehilangan ahli keluarga yang tersayang, manakala ada juga yang kehilangan sumber pendapatan. Walau bagaimanapun, wabak ini juga boleh membawa keuntungan bagi sesetengah golongan yang lain. Dengan adanya lebihan masa dan sumber, seseorang mungkin berfikir tentang apa yang boleh dilakukan apabila kehidupannya terperangkap dalam tahanan rumah disebabkan wabak merbahaya tersebut. Adakah kita perlu berterusan berasa bosan di dalam rumah? Tidak, ini sebenarnya adalah masa keemasan untuk menemui semula biblioholisme, iaitu mencari kembali minat terhadap kemahiran asas dan akses utama kepada pengetahuan, iaitu membaca.