Rangkuman projek inovasi bersama pelajar / Dayang Hummida Abang Abdul Rahman, Siti Faridah Kamaruddin dan Dr Habsah Haji Mohamad Sabli - Abang Abdul Rahman, Dayang Hummida; Kamaruddin, Siti Faridah; Mohamad Sabli, Habsah (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2024)
Pelajar yang berpotensi perlu diasah bakat dan kebolehannya untuk berfikir secara kritis kerana dengan adanya proses tambahan dari subjek yang diajar, pelajar dapat memupuk minda mereka untuk berfikir di luar kotak. Oleh itu, pensyarah akan membawa pelajar dalam projek inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran. Dengan adanya nilai tambah seperti ini, pelajar akan lebih mudah untuk mendapat markah yang tinggi dalam matapelajaran yang dipelajari sepanjang semester. Bahkan, sebagai contoh, kesukaran untuk mengajar subjek ekonomi bagi memudahkan pelajar mendapat keputusan yang memberangsangkan pada peperiksaan akhir menjadi asbab tentang kepentingan dalam inovasi di dalam pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, pelajar adalah pengkritik yang nyata dan tidak berat sebelah kerana mereka adalah pihak yang mendengar dan melihat pensyarah mengajar dan merasa kesusahannya sesuatu kursus. Satu aplikasi mudah alih yang dinamakan Easy Economy application (iEzCO) telah diperkenalkan dan boleh digunapakai untuk subjek Makroekonomi. Penghasilan aplikasi ini memerlukan kerjasama padu antara pensyarah dan pelajar.