Kaedah penyelidikan berasaskan praktis melalui pendekatan fenomenologi hermeneutik: kerangka kerja konseptual - Ahmad Tarmizi, Mohd Shahrul Hisham; Abu Hassan, Sharmiza; Ramli, Ishak; Badaruddin, Mohammed Iqbal; Sulaiman@Abd Rahim, Rushana (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2025)
Kaedah penyelidikan berasaskan praktis adalah didasari oleh pengalaman hidup (lived-experiences) yang menggunakan pendekatan hermeneutik fenomenalogi. Pendekatan ini dilihat memiliki kemampuan untuk mentafsir visual dan ia juga digunapakai dalam menginterpretasi teks. Artikel ini bertujuan untuk memperjelaskan kerangka kerja konseptual dalam menggunakan pendekatan fenomenologi hermeneutik dalam penyelidikan berasaskan praktis. Penyelidikan ini menumpukan kepada dua komponen utama – interpretasi visual dan interpretasi tekstual. Secara konsepnya, perbandingan ini dibincangkan dengan mengambil kerangka penyelidikan kajian praktis bagi memperoleh pemahaman dalam membuat analisa. Artikel ini memberi sumbangan kepada perkembangan kaedah penyelidikan berasaskan praktis yang menjadi pilihan terutama dalam peringkat pengajian pascasiswazah.