Syawal bulan pembuktian taqwa / Nor Saadah Musa - Musa, Nor Saadah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Syawal sering diraikan sebagai bulan kegembiraan dan kemenangan setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadan. Hakikatnya, Syawal bukan sekadar simbol kemenangan, tetapi lebih penting sebagai medan pembuktian terhadap tahap taqwa yang dibina melalui latihan intensif dalam madrasah Ramadan. Bulan Syawal berperanan sebagai ujian awal bagi menilai sejauh mana kesan tarbiah Ramadan diterjemahkan dalam kehidupan pasca Ramadan. Melalui pendekatan al-Quran, hadith, serta refleksi sosial danspiritual, artikel ini menekankan keperluan meneruskan kesinambungan amal serta memperkukuh ketakwaan sebagai matlamat tertinggi ibadah puasa. Pengenalan: Ramadan sebagai Madrasah Taqwa Ramadan adalah suatu institusi pendidikan rohani yang istimewa.