Ramadan berakhir, ibadah meningkat: teruskan amalan hingga Syawal / Nurul Atikah Poniran and Nurul Safwah Mohd Aminuddin Zaki - Poniran, Nurul Atikah; Mohd Aminuddin Zaki, Nurul Safwah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Ramadan adalah bulan yang penuh dengan keberkatan, rahmat, dan keampunan dari Allah SWT. Setiap umat Islam yang menjalankan ibadah puasa pada bulan ini bukan sahaja berusaha menahan diri daripada lapar dan dahaga, tetapi juga berusaha memperbaiki amal ibadah mereka, mendekatkan diri kepada Allah, serta memperbanyakkan ibadah seperti solat, sedekah, dan tilawah Al-Quran. Namun, pengakhiran bulan Ramadan bukanlah penamat bagi segala amalan yang dilakukan sepanjang bulan ini. Sebaliknya, ia adalah peluang untuk meneruskan dan memperkukuhkan amalan yang telah dimulakan, supaya kita terus berada di dalam kebaikan dan keberkatan sepanjang tahun. Bulan Ramadan berakhir dengan ketibaan Syawal, hari yang disambut oleh umat Islam dengan penuh kegembiraan melalui perayaan Aidilfitri. Hari raya ini adalah hari kemenangan setelah sebulan berusaha menahan nafsu dan memperbanyakkan ibadah. Namun, pengakhiran Ramadan tidak bermakna berakhirnya amalan-amalan baik yang telah dimulakan.