Memupuk motivasi diri melalui amalan spiritual di era digital / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Revolusi teknologi telah mengubah landskap kehidupan manusia secara drastik, menjadikan alat-alat digital sebagai komponen integral dalam rutin harian masyarakat moden. Statistik terkini daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) pada tahun 2020 mendedahkan satu realiti yang mengejutkan: lebih 90% rakyat Malaysia dalam lingkungan umur 15 hingga 40 tahun merupakan pengguna aktif media digital. Angka ini bukan sekadar nombor, tetapi mencerminkan satu transformasi mendalam dalam cara kita berinteraksi, belajar, dan bahkan mengamalkan kepercayaan agama. Fenomena ini telah mencetuskan satu paradigma baharu dalam konteks amalan spiritual Islam. Teknologi moden kini bukan lagi dilihat sebagai ancaman kepada nilai-nilai tradisional, sebaliknya ia menawarkan platform inovatif untuk menghidupkan dan memperkasakan amalan keagamaan. Aplikasi mudah alih, podcast, dan komuniti dalam talian telah muncul sebagai alat-alat baharu dalam usaha memupuk dan meningkatkan motivasi diri berasaskan prinsip-prinsip Islam.