Puisi: Ramadan merintis celik kewangan / Mustafa Kamal Mat - Mat, Mustafa Kamal (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Puisi ini mengangkat tema Ramadan sebagai masa muhasabah diri dan memperbaiki amalan, khususnya dalam aspek pengurusan kewangan. Ia menekankan pentingnya menjauhi sikap boros, merancang belanjawan dengan bijak, serta mencatat setiap aliran kewangan untuk mencapai kestabilan dan kebebasan kewangan. Pendidikan kewangan turut ditekankan sebagai asas penting dalam membina kehidupan yang terancang dan positif, di mana kefahaman terhadap risiko dan keutamaan simpanan mampu mengurangkan beban masalah kewangan.