Kesan media sosial terhadap kesihatan mental pelajar: perspektif Islam / Nurul Nisha Mohd Shah and Mohd Radzman Basinon - Mohd Shah, Nurul Nisha; Basinon, Mohd Radzman (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Media sosial telah menjadi entiti yang tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan seharian pelajar. Platform seperti Instagram, TikTok dan Twitter bukan sekadar alat komunikasi, tetapi telah berevolusi menjadi ruang maya yang membentuk persepsi, emosi, dan tingkah laku generasi muda. Penggunaan media sosial yang meluas ini membawa pelbagai implikasi terhadap kesihatan mental golongan pelajar, merangkumi spektrum yang luas dari kesan positif hingga negatif. Dari sudut positif, media sosial menawarkan peluang untuk pelajar membina rangkaian sokongan, mengakses maklumat pendidikan dengan mudah, dan meluaskan perspektif mereka terhadap dunia. Namun, di sebalik manfaat ini, terdapat juga cabaran yang signifikan. Ketagihan skrin, buli siber, tekanan untuk mengekalkan imej sempurna, dan perbandingan sosial yang tidak sihat merupakan antara isu-isu yang semakin membimbangkan dalam kalangan pelajar.