Program Physics Outreach 4.0 Siri 2.0: penerokaan bidang electronik dunia analog dan digital / Siti Sumaiyah Sheikh Abdul Aziz - Sheikh Abdul Aziz, Siti Sumaiyah (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2024)
Rabu – 5 Jun 2024 – Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Perak Kampus Tapah, di bawah Fakulti Sains Gunaan telah mengadakan program Physics Outreach 4.0 Siri-2 yang bertemakan Analog dan Elektronik serta aplikasi dan kerjaya dalam bidang elektrik dan elektronik. Seramai lebih kurang 280 orang pelajar aliran Fizik dari program Diploma Sains terutamanya bahagian 4 telah menghadiri seminar tersebut. Objektif program Physics Outreach 4.0 adalah untuk menarik minat pelajar dalam mempelajari subjek Fizik khususnya dalam subjek Elektronik yang menfokuskan cabaran dan aplikasi elektronik dalam industri dan kerjaya. Penglibatan penceramah dari UiTM Cawangan Johor dan juga alumni UiTM bertujuan melaksanakan pengajaran kolaboratif antara UiTM dan alumni bagi mendedahkan pelajar kepada penyelidikan terkini dan maklumat mengenai kerjaya dalam bidang fizik. Selain memberi peluang kepada pelajar untuk berinteraksi dengan pakar bidang yang berpengalaman, program ini juga diharapkan dapat membangkitkan motivasi dan rangsangan pelajar dalam belajar melalui perkongsian pengalaman alumni UiTM yang telah berjaya dalam kerjaya berkaitan dengan bidang Fizik.