Aplikasi pendidikan islam dan moral dalam variasi etnik Malaysia / Azhar Abdul Rahman ... [et al.] - Abdul Rahman, Azhar; Ismail, Syaimak; Mohd Radzi, Nor Azira; Mohd Zin, Mohamad Zaid (Majmuah Enterprise dan UiTM Sarawak, 2023)
Malaysia terdiri dari variasi etnik meliputi Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Pendidikan merealisasikan matlamat negara Malaysia ke arah melahirkan masyarakat yang bersatu padu, berdisiplin dan terlatih. Justeru, pendidikan Islam dan pendidikan moral diwajibkan dalam konteks pendidikan wajib variasi etnik di Malaysia. Pendidikan Islam secara ringkasnya meliputi pendidikan manusia seluruhnya termasuk akal dan hati, rohani, jasmani, akhlāk dan tingkah laku ke arah perhambaan kepada Allah SWT. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan melihat aspek sejarah kemajmukan, konsep dan aplikasi pendidikan Islam dan moral di Malaysia. Kajian menggunakan pendekatan kualitatif menerusi kajian kepustakaan. Metod dokumentasi digunakan untuk mengumpul data dan analisis kandungan dibuat secara deskriptif. Objektif kajian untuk memahami sejarah kemajmukan dan aplikasi pendidikan Islam dan moral dalam variasi etnik di Malaysia. Hasil kajian mendapati falsafah pendidikan negara dan Rukunegara menjadi pemangkin dan kelestarian kepada pendidikan Islam dan moral di Malaysia. Kajian ini memberi faedah kepada individu dan sarjana yang berminat dalam kepelbagaian budaya dan etnik dan konsep pendidikan Islam.