Suara dari Raub: cabaran pendidikan pelajar Orang Asli / Norulhuda Tajuddin ... [et al.] - Tajuddin, Norulhuda; Hashim, Ina Murni; Ali, Roslina; A. Halid @ Khalid, Rozieana; Ahmad, Siti Hasziani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pendidikan merupakan faktor penting dalam mencapai kejayaan, ibarat kunci yang membuka pelbagai peluang dalam kehidupan. Oleh itu, akses kepada pendidikan yang berkualiti harus diberikan kepada semua kaum, termasuk masyarakat Orang Asli. Di Malaysia, kerajaan telah menunjukkan komitmen yang tinggi dalam memastikan komuniti ini mendapat pembelaan sewajarnya dalam bidang pendidikan. Sebagai sebuah institusi pendidikan tinggi, kami, sekumpulan penyelidik dari Fakulti Pengurusan dan Perniagaan, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Pahang, Kampus Raub, terpanggil untuk meneliti cabaran yang dihadapi oleh pelajar Orang Asli dalam melanjutkan pelajaran. Di Raub, pelajar Orang Asli berasal dari pelbagai daerah seperti Selangor, Pekan, dan Lipis, yang membawa kepada kepelbagaian latar belakang dan pengalaman mereka. Temu bual bersama kaunselor sekolah mendedahkan beberapa cabaranutamayangdihadapiolehpelajarini.