Menelusuri sistem pendidikan untuk pelajar kurang upaya di Malaysia dan Australia / Nur Azlina Mohamad Zahari ... [et al.]. - Mohamad Zahari, Nur Azlina; Tajul Ariffin, Tajul Azim; Nazli, Muhammad Hafiy Harraz; Nik Ismail Rashed, Nik Muhammad Nabil (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pendidikan merupakan salah satu hak asasi manusia, dan sistem pendidikan inklusif adalah penting untuk memastikan akses yang saksama kepada pengetahuan dan peluang untuk semua pelajar, termasuklah orang kurang upaya. Matlamat Pembangunan Mampan 4 atau Sustainable Development Goal (SDG 4). Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bertujuan untuk memastikan pendidikan berkualiti yang inklusif dan saksama untuk semua, namun Malaysia menghadapi cabaran besar dalam mencapai matlamat ini untuk pelajar kurang upaya. Walaupun rangka kerja perundangan bertujuan untuk menggalakkan keterangkuman, pelajar kurang upaya di Malaysia terus mengalami halangan sistemik terhadap pendidikan. Jika dibandingkan dengan Australia, Malaysia ketinggalan dalam menyediakan perlindungan undang-undang, Infrastruktur dan sokongan masyarakat yang mencukupi untuk pelajar kurang upaya. Artikel ini meneroka ketidaksamaan dalam pendidikan untuk pelajar kurang upaya di Malaysia, membezakannya dengan model Australia, dan mengkaji kedua-dua perspektif undangundang dan praktik al berdasarkan SDG 4.