COMEL menilai sisi positif dan negatif integrasi televisyen dalam pembelajaran sebagai usaha memenuhi aspirasi pendidikan berkualiti / Mohd Al Faiz Jumin ... [et al.]. - Jumin, Mohd Al Faiz; Kamaruddin, Sharir Aizat; Mohd Fauzi, Shukor Sanim; Mat Nazir, Eliy Nazira; Fauzi, Nur Fatihah; Annuar, Nursyamillah; Ahmad Baharin, Ahmad Hanif; Zaman, Halimah Badioze; Hussin, Kamarudin (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Integrasi teknologi dalam bilik darjah memainkan peranan penting dalam menyediakan pelajar untuk kejayaan dalam dunia moden. Pengintegrasian ini boleh meningkatkan penglibatan, memupuk pembelajaran peribadi, meningkatkan kerjasama, dan membangunkan kemahiran kritikal yang diperlukan untuk kejayaan masa depan. Dengan menggunakan teknologi, guru boleh mewujudkan persekitaran pembelajaran yang dinamik, interaktif, dan berkesan yang lebih memenuhi keperluan semua pelajar. Program COMEL mengintegrasikan “Pemikiran Pengiraan dengan Pengajaran Bahasa Inggeris Merentas Disiplin STEM" (Computational Thinking with English instruction across STEM disciplines), bertujuan untuk meningkatkan penguasaan bahasa dan memupuk minat elemen STEM dalam kalangan pelajar sekolah rendah di Perlis. Dengan menggunakan metodologi TRIZ, program ini menggunakan empat prinsip utama: Dynamism, Segmentation, Multi-function, dan Nested doll. Inisiatif ini bertujuan untuk menggalakkan pembelajaran interaktif dan menggunakan ICT untuk pendidikan yang berkesan. Pelaksanaan di empat sekolah akan membolehkan untuk menilai keberkesanannya melalui pemerhatian berstruktur. Penyelidikan ini mendapat sokongan daripada Faizuddin Centre of Educational Excellence.