Bagaimana refleksi boleh membantu pelajar diploma farmasi? / Nursyuhadah Othman and Roz Azinur Che Lamin - Othman, Nursyuhadah; Che Lamin, Roz Azinur (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Refleksi, dalam konteks pembelajaran, merujuk kepada proses renungan atau pemikiran semula terhadap pengalaman pembelajaran seseorang untuk meningkatkan pemahaman dan penambahbaikan. Refleksi merupakan satu proses penting dalam pembelajaran di mana, pelajar mahupun pengajar menilai semula kefahaman seseorang pelajar dalam sesuatu topik, dan seterusnya menentukan samaada kaedah pembelajaran ataupun ulangkaji perlu ditambahbaik atau dikekalkan. Proses refleksi tidak hanya melibatkan pengulangan maklumat, tetapi juga pemahaman yang mendalam serta aplikasi pengetahuan dalam situasi sebenar. Artikel ini akan membincangkan teori pembelajaran berkaitan refleksi, kepentingan refleksi, dan kaedah-kaedah refleksi yang sesuai dalam konteks pembelajaran bagi pelajar Diploma Farmasi.