Program Pra Diploma Sains UiTM: laluan menuju ke pendidikan sains & teknologi berkualiti di UiTM / Amin Aadenan and Noorlis Ahmad - Aadenan, Amin; Ahmad, Noorlis (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Bagi memastikan setiap individu tanpa mengira latar belakang sosioekonomi mempunyai akses kepada pendidikan tinggi, Universiti Teknologi MARA (UiTM) merupakan sebuah institusi pengajian tinggi yang menawarkan peluang kepada pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang ingin melanjutkan pengajan ke peringkat diploma tetapi tidak memenuhi syarat kemasukan yang ditetapkan. Justeru, Program Pra Diploma yang ditawarkan di UiTM merupakan inisiatif penting dalam meningkatkan akses dan kualiti pendidikan di negara ini terutamanya dalam menyediakan platfom untuk merancak dan memperkasakan lagi pendidikan berasaskan STEM kepada masyarakat dan negara menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2015-2025. Dalam konteks UiTM pula, program Pra Diploma yang ditawarkan berfungsi sebagai jambatan penting bagi para pelajar untuk mencapai potensi penuh mereka dengan peluang untuk melanjutkan pendidikan berkualiti ke peringkat Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dan seterusnya Doktor Falsafah.