Pendidikan berkualiti dalam sains akuakultur: peranan penyelidikan dalam memahami ektoparasit pada ikan Tilapia Juvenil (Oreochromis sp.) / Syarifah Faezah Syed Mohamad, Farah Ayuni Farinordin and Nurul Hanani Nor Aihan @ Mohd Faizal - Syed Mohamad, Syarifah Faezah; Farinordin, Farah Ayuni; Nor Aihan @ Mohd Faizal, Nurul Hanani (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2025)
Pengenalan Dalam era: globalisasi, pendidikan berkualiti memiliki peranan penting dalam pengembangan ilmu pengetahuan dan teknologi, termasuklah dalam bidang sains dan akuakultur. Kajian saintifik. menjadi asas utama - dalam memahami cabaran serta mencari penyelesaian terhadap pelbagai isu yang berkaitan dengan industri akuakultur. Melalui pendidikan yang unggul, pengembangan kepakaran dalam bidang ini dapat dihasilkan, seterusnya, meningkatkan keberkesanan pengurusan sumber daya laut dan akuakultur di peringkat giobal. Salah satu cabaran utama dalam industri ini adalah! jangkitan ektoparasit pada ikan, yang boleh menjejaskan kualiti dan kadar kemandirian ikan. tilapia (Oreochromis sp.) sebagai salah satu sumber protein penting bagi masyarakat. Ektoparasit, jika tidak dikawal dengan baik, boleh menyebabkan penurunan kesihatan ikan, mengganggu pertumbuhannya, dan bahkan membawa kepada kematian ikan. Kesan-kesan ini bukan sahaja memberi impak kepada industri akuakultur dari segi kerugian ekonomi, tetapi juga berpotensi menjejaskan bekalan makanan yang bergantung pada ikan sebagai sumber utama protein.