Penjurian inap desa di Kampung Tellian, Mukah: dari kaca mata juri / Dayang Hummida Abang Abdul Rahman dan Siti Faridah Kamaruddin - Abang Abdul Rahman, Dayang Hummida; Kamaruddin, Siti Faridah (Corporate Communication Unit, UiTM Mukah Campus, 2024)
Pada 24 Februari 2024, kami menjadi juri bagi pertandingan “Inap Desa Terbaik 2024” di Tellian, Mukah. Pertandingan ini bertujuan membangunkan usahawan kecil Mukah dengan mengenalpasti rumah berpotensi dijadikan inap desa. Peserta menunjukkan kreativiti menghias rumah mereka, kebanyakan adalah pesara yang mempunyai masa mengurus inap desa. Perjalanan penjurian melibatkan Kampung Tellian Tradisi, Kampung Tellian Tengah, dan Kampung Tellian Ulu menggunakan dua buah kereta. Keunikan dan kreativiti peserta dalam menghias rumah mereka mencerminkan kesungguhan dan komitmen mereka.