Pertandingan young invention, innovation, and design (YIID) 2017 - Amir Abdullah, Ardiana Mazwa Raudah; Mohsin, Mohsinin; Kasim, Yaziz (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2017)
Pada 15 Mac 2017 yang lepas, satu pertandingan Young Invention, Innovation & Design (YlID) 2017 telah diadakan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sarawak bagi mencungkil bakat, kreativiti dan inovasi pelajar dalam bidang reka cipta. Tema pertandingan kali ini Soaring Upwards Through Invention, Innovation and Design adalah selari dengan slogan Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia. Pertandingan ini dianjurkan oleh Pasukan Gerakan Kualiti Pelajar (PGKP) UiTM Sarawak dan telah melibatkan 41 produk yang dicipta oleh pelajar UiTM Sarawak dari Kampus Samarahan dan Kampus Mukah. Pertandingan terbahagi kepada tiga kategori iaitu kategori Invention (11 penyertaan), Innovation (19) dan Design (11). Rektor UiTM Sarawak, YBhg Profesor Dato Dr Jamil bin Haji Hamali berkata, penganjuran YlID 2017 ini bertujuan menyahut seruan kerajaan supaya institusi pengajian tinggi mengambil inisiatif bagi menonjolkan bakat serta kreativiti pelajar dalam bidang reka cipta untuk diketengahkan ke peringkat nasional dan antarabangsa. Katanya lagi, menerusi pertandingan tersebut, pelajar dengan bimbingan penyelia berpeluang untuk mencipta produk baru yang memiliki nilai tambah supaya dapat dikomersialkan dan memberi manfaat kepada masyarakat.