The Road Home : penungguan dari warna hati, emosi dan persekitaran politik seorang wanita dalam sinematografi dan pengarahan Zhang Yimou / Anuar Nor Arai - Arai, Anuar Nor (UPENA, 2006)
Esei ini cuba memperlihatkan analisis yang terperinci terhadap aspek sinematografi filem THE ROAD HOME arahan pengarah tersohor dari China, Zhang Yimou. Analisis terhadap aspek sinematografi dalam filem ini mengungkap pelbagai lapisan makna yang banyak menyatakan tentang aspek perwatakan watak dan juga naratif filem ini. Aspek sinematografi ini juga secara tidak langsungnya memperlihatkan gaya pengarahan Zhang Yimou yang begitu sensitif dan peka terhadap persekitaran dengan mengambil kira aspek sosio-politik negara China.