Persoalan Ontologi dan Epistemologi dalam teks dokumentari / Ibrahim Jamaluddin - Jamaluddin, Ibrahim (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Dokumentari yang seringkali bertanggungjawab mewartakan realiti dan kebenaran dalam bentuk visual bergerak boleh dipersoalkan fungsi dan peranannya. Sejarah filem dunia juga telah menyaksikan banyak dokumentari yang telah 'dicabar' kewibawaannya kerana dikatakan pemaparan fakta menerusi visual dan teks kurang bertepatan. Ini kerana dokumentari juga boleh menyatakan pendirian dan membuka ruang kepada penonton untuk membuat penilaian danpelbagai interpretasi. Esei ini cuba menghujahkan beberapa persoalan yang berkaitan dengan makna kebenaran, fakta dan realiti yang sering dikaitkan dengan dokumentari.