Komentar industri filem kita : permasalahan dan masa depannya / A. Razak Mohaideen - Mohaideen, A. Razak (Fakulti Seni Persembahan & UPENA, 2004)
Walaupun situasi industri perfileman tanahair semakin memperlihatkan kemajuan, terutama dari aspek pungutan tiket dan sambutan penonton, industri ini masih berhadapan dengan pelbagai masalah, termasuklah aspek penayangan dan pengedaran. Komentar ini cuba melihatpermasalahan yang masih "membelenggu" industri filem tempatan dan juga masa depannya. Kedudukan Industri filem tempatan seolah-olah hidup segan mati tak mahu. Saya pasti ramai di luar sana yang tidak mengetahui keadaan sebenar permasalahan ini. Ramai pula yang hanya tahu menuding jari menyalahkan filem sendiri kerana tidak mampu "berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah" dengan filem luar tanpa mengetahui kedudukan yang sebenarnya.